Tebligat nedir? Her işlemimizi online yaparken tebligatı da online yapabilir miyiz? Peki e-Tebligat nedir, kimler nasıl e-Tebligat başvurusu yapabilir? Tebligat ve e-Tebligat ile ilgili sorularınızın cevabı bu yazıda…
Resmi kurumlar ya da kişiler tarafından, resmi bir işlemle ilgili olarak gönderilen, karşı tarafı bilgilendirme amacı taşıyan resmi belgeye tebligat denir.
Tebligatın, tebliğ etmek ifadesinden yola çıkarak, ulaştırma ve iletme anlamlarını taşıdığını söyleyebiliriz.
Tebligat; 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve bu Kanunun uygulanması için çıkarılan Yönetmelik hükümlerine göre oluşturulur. Tebligat ile ilgili önemli kanuni maddelerden bazıları şunlardır:
Tebligat, tarafların kendilerine yöneltilen işlemlerden haberdar edilmesini ve sürece dahil olmalarını sağlar. Yani tebligatın temel işlevi, hukuki güvenliği ve taraflar arasındaki eşitliği sağlamaktır.
Mesela mahkeme celbi ya da ödeme emri gibi önemli belgelerin tebligatla alıcıya ulaştığı tarih, belirli sürelerin işlemeye başlaması açısından kritiktir.
Tebligat çeşitleriyle ilgili kısımda detaylarıyla okuyabileceğiniz gibi tebligat farklı şekillerde yapılır:
Tebligat hazırlanırken şu noktalara dikkat edilir:
Tebligat muhataba veya kanuni temsilcisine yapılır.
Tebligat kanununa göre, isteyen herkesin tebligat yapması mümkün değildir.
Tebligatlar; mahkemeler, belediyeler, genel bütçeli daireler, karma bütçeli daireler, baro, noterler, Cumhuriyet savcılıkları, köy tüzel kişilikleri ve icra dairelerinden gönderilir.
Tebligat, genel olarak günün her saatinde ve haftanın her günü yapılabilir.
Ancak avukatlar gibi vekil aracılığıyla takip edilen işlerde, tebligatın vekilin bürosuna resmî çalışma gün ve saatleri içinde yapılması esastır.
Tebligat alındıktan sonra yapılması gerekenler, genellikle kişinin durumuna ve tebligat içeriğine bağlı olarak değişir. Ancak genel olarak şu adımları takip etmek faydalı olabilir:
Tebligatın üzerinde, tebligatın kimden kime neden gönderildiği yazar, içinde ise tarafların ve varsa yasal temsilciler ile vekillerinin kimlik ve adres bilgileri bulunur.
Bununla birlikte tebligatın konusu aktarılarak ilgili kişinin ne zaman nerede olması gerektiği, kanuna göre yapılması gerekenleri, davetiyeyi çıkaran merciin mührünü, mahkeme yazı işleri müdür ile diğer mercilerde yetkili memurun imzası da tebligatta yazar.
Tebligat çeşitlerine birlikte göz atalım.
Tebligatlar, yapılış tipine göre 5 kategoride incelenebilir.
Uygulamada en sık karşılaştığımız tebligat çeşitidir. Bu yöntemde, tebligat posta yoluyla göndericiden alıcıya iletilir.
Bu uygulamada mevzuat, PTT’ye üstünlük tanımamaktadır.
Özel hükümlerin bulunduğu durumlarda veya zarar doğabilecek durumlarda, merciler arası tebligatlar memur yoluyla gerçekleştirilebilir.
Vergi usul kanunu çerçevesinde maliye bakanlığı tebligatları memur vasıtasıyla yapabilir.
Tebligatı çıkaran makam veya merci, herhangi bir vasıta kullanmaksızın doğrudan tebligat yapabilir.
Duruşma arasında taraflara belge verilmesi gibi durumlar bu kategoriye girer.
Bilinen bir kişinin adresi olmaması veya meçhul olması durumunda, ödenmiş tebligat ücretleriyle ilan yoluyla tebligat yapılır.
İlan, Basın İlan Kurumu aracılığıyla yapılır ve genellikle iki kez yayımlanır.
Tebligatın elektronik ortamdan iletilmesini sağlayan, süreci hızlı ve pratik hale getiren uygulamaya e-Tebligat denir.
e-Tebligat uygulamasına, bizzat başvurulabileceği gibi kanuni temsilciler ile noterden alınan vekaletnameye sahip vekillerle de başvurulabilir.
Ticari, zirai ve mesleki kazancı olanlar ile kurumlar vergisine tabi mükellefler, elektronik tebligat kullanmak zorundadır. Bununla birlikte vergi mükellefi olmayan çiftçiler ile diğer vergisel yükümlülükleri olanlar da dilediklerinde gönüllü olarak elektronik tebligat uygulamasına geçme hakkına sahiptir.
Kısaca “e” harfi ile gösterilen esas numara, tebligatın mahkemelerce takip edilmesini sağlayan bir tür belirleyici numaradır.
Esas numaranın ilk kısmı açılan davanın yılını; ikinci kısmı aynı mahkemede aynı yıl içinde açılan dava sayısını gösterir.
belirli bir kişiye veya kuruma çeşitli belgelerin iletilmesi amacıyla kullanılan bir tebligat türüdür. Bu tür tebligatlar içinde çeşitli evrakları barındırır. Örneğin, duruşma zaptı, bilirkişi raporu, iddianame gibi belgeler bu tebligat türüyle iletilir.
Kapalı tebligat aynı zamanda “cepli tebligat” olarak da adlandırılır. (Tebligat nedir?)
kapalı tebligattan farklı olarak içinde herhangi bir belge bulundurmaz. Gerekli bilgileri içeren ihtar tebligat zarfında iletilir.
Genellikle duruşma günü, keşif günü, tanık daveti gibi bilgiler açık tebligat aracılığıyla iletilir.
Bütün hukuki belgelerinizi ve işlemlerinizi yönetmek için işletmenize kolaylık sağlayacak aradığınız çözüm Mikro yazılım Sherpa İş Ortağında.
Sherpa Yazılım olarak Mikro Yazılım, Bulut sunucu, B2B Çözümleri ile Türkiyenin ( Adana Adıyaman Afyonkarahisar Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gazantep Giresun Gümüşhane Hakkâri Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir Kahramanmaraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Klis Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rie Sakarya Samsun Şanlıurfa Siirt Sinop Sivas Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak) tüm illerinde hizmet vermektedir.
Şartlar ve Koşullar
İletişim
Sherpa Yazılım Eğitim ve Finansal Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.
Fevzi Çakmak Mah. Tefik İleri Cd. No:129 K.4 D. 5 3490 Pendik / İSTANBUL
Telefon: 0850 307 00 22
WhatsApp: 0533 028 81 77
Copyright © 2022 Sherpa Yazılım. All rights reserved.© Company