BANKA TANITIM KARTI ( 071500)
Çalıştığınız tüm bankaların finans yönetimine tanıtıldığı bölümdür. Banka tanıtım kartına girdiğinizde, çalıştığınız bankaların tanıtımlarını yapacağınız bir ekran ile karşılaşacaksınız. Şimdi bankalarınızı programa nasıl tanıtacağınızı, adım adım açıklamaya çalışalım.
Kodu: Çalıştığınız tüm bankalara maksimum 25 dijit uzunluğunda alfa nümerik kodlar vermelisiniz. Hareket girişlerinde ve raporlarda bankalarınızı bu kodlar ile takip edeceksiniz.
TCMB banka kodu: Çalıştığınız bankanın TCMB kodunu bu alana girmelisiniz. Kod girişi için F10 yardım ekranından ya da satır sonu butonunu tıkladığınızda açılacak ekrandan yararlanabilirsiniz.Banka tanıtım kartında tüm seçimleri buradan yapmanız gerekmektedir.
TCMB şube kodu: TCMB banka kodu alanındaki seçiminize göre programınız, ilgili bankanın şube kodunu bu alana otomatik getirecektir.
TCMB il kodu: TCMB banka kodu alanındaki seçiminize göre; ilgili bankanın bulunduğu ilin kodu, bu alana otomatik olarak yansıyacaktır.
Adı: Kartını girmekte olduğunuz bankanın adı, bu alana girilecektir.
Şubesi: Çalıştığınız bankanın hangi şubesine ait kart açıyorsanız, ilgili şube adını bu alana giriniz.
Yukardaki girişlerden sonra ekrandaki ikinci bölümde “detay bilgiler” başlığı altında; banka tanıtım kartı, banka detay bilgileri, entegrasyon kodları, iletişim bilgileri ve UFRS tanımları başlıklarında girişler yapacağınız alanlar karşınıza gelecektir. Şimdi öncelikle “banka tanıtım kartı” kısmındaki alanları açıklayalım.
Firma no: Birden fazla firma ile işlem yapıyorsanız; bu alanda sizden istenen, tanımlamakta olduğunuz bankanın hangi firmanız için geçerli olacağını belirtmenizdir. Dolayısıyla bu alana, ilgili firmanın takip edildiği numara girilecektir. Bu alandan yapacağınız tanımlama ışığında da başka firmanın banka kartı ile işlem gerçekleştirilmesi mümkün olmayacaktır. Böyle bir durum söz konusu olduğunda da program tarafından hemen uyarılacaktır, ilgili bankanın işlem yapılan firma için geçerli olmadığı ve bankanın bağlı olduğu firmanın farklı olduğu belirtilecektir.
IBAN kodu: TR ile başlayan 24 basamaklı IBAN girişini bu alandan yapınız.Bu alanda ibanı birleşik girmeniz gerekmektedir.Online Hesabım için oldukça önemlidir.
Hesap no: İlgili bankadaki hesabınızın numarasını bu alana giriniz.
Müşteri no: İlgili bankadaki müşteri numaranızı bu alana girebilirsiniz.
Hesap tipi: Bu alanda satır sonu butonu tıklandığında 2 seçenekten oluşan bir pencere ile karşılaşacaksınız. Sizden istenilen, ilgili bankadaki hesabınızın mevduat hesabı mı kredi hesabı mı olduğunu belirtmenizdir. Hesap tipini seçiniz.
Hesap cinsi: Bu alanda satır sonu butonunu tıklayarak ulaşacağınız hesap cinsleri, ilgili bankadaki hesabınızın tipine göre farklılık gösterecektir. İlgili bankadaki hesabınız mevduat hesabıysa mevduat cinslerini, kredi hesabıysa kredi cinslerini içeren pencereler açılacaktır. Bu pencerelerden hesap cinsini seçmelisiniz.
Döviz cinsi: Finans yönetiminde tüm hareketlerinizi aynı anda 3 farklı döviz cinsiyle takip edebilirsiniz. Bunlardan ilk ikisi ana döviz ve alternatif dövizdir. Bu iki döviz cinsi tüm modülleri kapsar. Üçüncü döviz cinsi orijinal dövizdir. Orijinal döviz, her modülün kartlar bölümünden girilir ve sadece giriş yapılan karta aittir. Orijinal döviz girilirse o banka ile ilgili girilen tüm hareketleri raporlarda kendi para biriminde inceleyebilirsiniz. Örneğin şirketiniz için seçilen ana döviz TL (Türk Lirası). Demek ki tüm modüllerdeki hareket girişleri TL bazında yapılacaktır. Ancak bazı bankalardaki hesabınız USD (Amerikan Doları) hesabı. Bu durumda bu tür bankaların hareketlerini kendi para birimi ile de raporlarda izleyebilmeniz için orijinal döviz girmeniz gerekir. İşte ilgili bankadaki hesabınızın orijinal döviz cinsi girişi bu alana yapılacaktır.
· Banka detay bilgileri
Bu bölümde bankaya ait vade farkı, kredi ve risk tavanları girişlerini yapacaksınız. Detay parametrelerinin neler olduğu aşağıda açıklanmıştır.
Vade farkı alanına, ilgili bankanın vade farkları için uyguladığı faiz oranını,
Kredi tavanı alanına, ilgili bankanın size tanıdığı kredi tutarını,
Risk tavanı alanına, ilgili bankanın size tanıdığı risk tavanını girebilirsiniz.
Nakit akışta göz ardı edilecek: Finans yönetiminin analizler bölümünde istediğiniz tarih aralığında gerçekleşen veya gerçekleşecek finansal hareketleri, hareketlerin kaynağı olan evrak ve cari hesap bilgileriyle birlikte listeleyen, bu hareketler sonucunda firmanızın nakit fazlası veya nakit eksiğini gösteren nakit akış raporları yer almaktadır. Tanımlamakta olduğunuz bankanın bu raporlarda yer almamasını, başka bir ifade ile nakit akışta göz ardı edilmesini istiyorsanız, bu alanda satır sonu butonunu tıklayarak “evet” seçimi yapmalısınız.
Aynı banka çek tahsil süresi (gün): Tanıtımını yaptığınız bankaya ait takasa gönderilen çeklerin tahsil edileceği süreyi bu alana girebilirsiniz.
Başka banka çek tahsil süresi (gün): Tanıtımını yaptığınız bankaya, farklı bankalardan gönderilen çeklerin tahsil edileceği süreyi de bu alana girebilirsiniz.
Banka detay bilgileri bölümünde ayrıca “kredi kartı komisyon virman hesap bilgileri” başlığında pos tahsilat cari hesabı, ödül katkısı hesabı, servis komisyon hesabı ve erken ödeme faiz hesabı alanları mevcuttur. Buradan ilgili girişleri yapabilirsiniz.
· Entegrasyon kodları
Banka hareketlerinin muhasebeye entegre edilmesi için ilgili muhasebe hesap kodlarını girebilirsiniz. Tabii ki daha önce muhasebe yönetiminden, ilgili hesapların açılmış olması gerekir.
Banka muh. kodu: İlgili bankanın, ilgili şubesi ile işlem yapıldığında hangi muhasebe hesabının çalışacağını bu alana girmelisiniz. Muhasebe hesap kodlarının bir listesini F10 tuşuna basarak ya da satır sonu butonlarını tıklayarak görüntüleyip seçim yapabilirsiniz.
Verilen çek muh. kodu: İlgili bankaya çek verildiğinde hangi muhasebe hesabı çalışacaksa, muhasebe hesabının kodunu bu alana girmelisiniz.
Tahsil edilen çek muh. kodu: İlgili bankadan çek tahsil edildiğinde çalışacak muhasebe hesabının kodu, bu alana girilecektir.
Tahsil edilen senet muh. kodu: İlgili bankadan senet tahsil edildiğinde çalışacak muhasebe hesabının kodunu bu alana giriniz.
Teminat çek muh. kodu: İlgili bankaya teminat için çek verildiğinde hangi muhasebe hesabı çalışacaksa, ilgili muhasebe hesabının kodunu bu alana girmelisiniz.
Teminat senet muh. kodu: İlgili bankaya teminat için senet verildiğinde hangi muhasebe hesabı çalışacaksa, ilgili muhasebe hesabının kodunu bu alana girmelisiniz.
Müşteri krd. kartı muh. kodu: İlgili bankada müşterilerinize ait kredi kartları için hangi muhasebe hesabı çalışacaksa, ilgili muhasebe hesabının kodunu bu alana girmelisiniz.
Firma krd. kartı muh. kodu: Bu alana da ilgili bankada firmanıza ait kredi kartları için çalışacak muhasebe hesabının kodunu girmelisiniz.
Müşteri havale sözü muh. kodu: İlgili bankaya müşteriniz tarafından havale sözü verildiğinde hangi muhasebe hesabı çalışacaksa, ilgili muhasebe hesabının kodunu bu alana girmelisiniz.
Firma havale emri muh. kodu: İlgili bankaya firmanız tarafından havale emri verildiğinde hangi muhasebe hesabı çalışacaksa, ilgili muhasebe hesabının kodunu bu alana girmelisiniz.
Banka teminat muh. kodu: İlgili bankaya teminat verildiğinde hangi muhasebe hesabı çalışacaksa, ilgili muhasebe kodunu bu alana girmelisiniz.
Yukarıda açıklamaya çalıştığımız muhasebe hesap kodlarının girişi, firmanızdaki muhasebe sistemine göre farklılık gösterebilir. Örneğin bir bankanın her şubesi için ayrı ayrı verilen çekler hesabı açıp, bu hesapları banka kartından girebilirsiniz veya bir bankanın tüm şubelerindeki hesaplarınız için tek bir verilen çekler hesabı tanımlayabilirsiniz.
İletişim bilgileri bölümünde adres, posta kodu, ilçe, il, ülke, adres kodu, telefon ülke-bölge kodu, telefon, faks, modem numaralarını, müşteri temsilcisi ile e-Posta adres girişlerini yapabilirsiniz.
Son olarak dilerseniz, entegrasyon kodlarındaki gibi UFRS tanımları bölümünde ilgili muhasebe kod girişlerini yapabilirsiniz.
Banka kartına ilişkin açıklamalarımız yukarıda sıraladıklarımızdan ibarettir. Bu bölümden çıkmadan önce, girdiğiniz bilgileri Alt+S tuşları ile ya da ekranınızın alt bölümünde yer alan Sakla butonunu tıklayarak kayıt etmeyi unutmayınız.
Karttaki “analiz” sekmesinde; hareket föyü, mevduat tiplerine göre durum ve dönemsel durum seçenekleri mevcuttur. Böylece bankanıza ait hareket ve durumları karttan inceleme fırsatı bulabileceksiniz.
· Hareket föyü (Alt+F10)
Bu seçenek çalıştırıldığında karşınıza, banka föyü gelecektir. Karşınıza gelen ekranda uygun parametre girişlerinize göre bankanızın hareketlerine karttan ulaşabileceksiniz.
· Mevduat tiplerine göre durum (Alt+1)
Banka son durumu karşınıza ilk geldiğinde değerler ana döviz bazında olacaktır. Dilerseniz bu tabloyu alternatif döviz ve varsa orijinal döviz bazında da alabilirsiniz. Bunun için tablonun üst bölümünde yer alan ilgili butonları tıklamanız gerekir.
· Dönemsel durum (Alt+2)
Analiz menüsündeki bu seçenekle ilgili bankanın son durumu, tanımlı olan dönemler bazında gösterilecektir. Bu seçeneği tıkladığınızda, dönemler bazında banka son durum tablosu karşınıza gelecektir. Tablo ekrana ilk geldiğinde değerler, ana döviz cinsi bazındadır. Üst bölümdeki butonlardan ilgili olanını tıklayarak, bankanın dönemsel son durumunu alternatif veya orijinal döviz cinsleri bazında alabilirsiniz.
Şartlar ve Koşullar
İletişim
Sherpa Yazılım Eğitim ve Finansal Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.
Fevzi Çakmak Mah. Tefik İleri Cd. No:129 K.4 D. 5 3490 Pendik / İSTANBUL
Telefon: 0850 307 00 22
WhatsApp: 0533 028 81 77
Copyright © 2022 Sherpa Yazılım. All rights reserved.© Company