Sherpa Blog Yazılarımız

Ürün Reçetesi Oluşturma (231200)

Tüm yarı ürün/ürün ve ara ürünlere ait kartlar açıldıktan sonra sıra, bu ürünler için sarf edilecek malzemeleri girmeye gelmiştir. Bunun için "ürün reçetesi" programı kullanılacaktır. Ürün olarak tanımlanan her stok için, ürün reçetesi hazırlanmak zorundadır. Çünkü üretilecek ürünlere ilişkin hangi malzemelerden ne kadar kullanılacağı, bu reçeteler doğrultusunda programa tanıtılacaktır. Ürün reçetesi programına girdiğinizde, karşınıza gelen ekrandaki her bir alanı incelemeye başlayalım.

Unutulmaması gereken bir hususta reçete olarak tanımlanması gereken her bir ürünün önce 231100 nolu ürün tanıtım kartı menüsünde gerekli tanımların yapılmış olması gerekmektedir.

Ürün tanıtım kartı işlemini  manuel değil otomatik yapmak isterseniz ayarlar genel tanımlar-sistem-sistem program parametreleri –program akış parametreleri-stok parametreleri 8.madde olan ‘mamülü ürüne taşı parametresinin açılması gerekmektedir.

Ürün kodu: Ürün reçetesini girmekte olduğunuz ürününüzün stok kodunu, bu alana giriniz. Stok kodlarını F10 listesinden de seçebilirsiniz.
 
Ürün adı: Stok kodunu girince, stokunuzun ismi bu alana otomatik olarak gelecektir.

Tipi: Ürün reçetesinin cinsi, bu alandan belirtilecektir. Arzu ederseniz, ayarlar ve genel tanımlar menüsündeki reçete cins isimlerini değiştirme (091737) bölümünden yeni isim de verebilirsiniz.

Tarih: Ürün reçetesini girdiğiniz tarih, bu alana günün tarihi olarak otomatik gelecektir. Tarihte herhangi bir yanlışlık söz konusu ise, satır sonu butonunu tıklayarak açılacak takvim ekranından girmek istediğiniz tarihi seçebilirsiniz ya da direkt gün/ay/yıl formatında tarih girişi yaparak düzeltebilirsiniz.

Miktar: Ürün reçetesini ne miktarda ürün için giriyorsanız, bu alana ilgili miktarı girmelisiniz.


 

Birim: Ürününüzün birimi stok kartından alınarak, bu alana otomatik olarak gelecektir. Eğer bu ürün için birden fazla birim tanımlıysa, bu alanda satır sonu butonunu tıklayıp açılacak pencereden hangi birim için reçete bilgilerini gireceğinizi seçmelisiniz.
Açıklama: Ürün reçetesine ilişkin herhangi bir açıklama girmek isterseniz, açıklamanızı bu alana girebilirsiniz.

Ürün reçetesine ait genel bilgileri girmiş olduk. Şu anda imleciniz tipi alanına geldi. Şimdi ürünümüz için sarf edilecek malzemeleri girmeye başlayabiliriz.

Tipi: Bu alanda programınız size, stok ve hizmet seçeneklerini sunacaktır. Bu aşamada sizden istenilen, ürün reçetesini girmekte olduğunuz ürün için sarf tipini girmenizdir. Eğer bu ürün için hizmet sarf ediliyorsa hizmet seçeneğini, stok sarf ediliyorsa stok seçeneğini seçmelisiniz.

Kodu: Sarf tipi seçiminize göre bu alana ürününüz için sarf edilecek hizmetin veya stokun kodunu girmelisiniz. Bu kodları F10 listesinden de seçebilirsiniz.



Miktar: Ürün reçetesinin birinci bölümünde girdiğiniz miktar kadar ürün elde edebilmek için; biraz önce kodunu girdiğiniz stoktan (veya hizmetten) ne kadar gerekiyorsa, ilgili miktarı bu alana girmelisiniz. Örnek:

  1. Stok kodu ve adı            : 1002-Makarna
  2. Miktar                             : 1
  3. Stok kodu ve adı            : 1234-Un
  4. Miktar                             : 1



Birim: Sarfiyatın tipi stoksa, stokunuzun birimi bu alana otomatik olarak gelecektir. Sarfiyat tipi hizmetse bu alan boş olarak geçilecektir.

Üretim/tüketim: Bazı malzemeler tüketilirken, bu tüketim aşamasında başka bir malzeme elde edilebilir. Örneğin ürünümüz kereste, kereste için sarf edilecek ilk malzemeyse kalastır. Keresteyi elde edebilmek için, kalasların bir takım işlemlere tabi tutulması gerekir. Bu işlemlerin sonucunda kereste elde edilir. Aynı zamanda çıkan artıklar da talaş olarak başka bir üretim sürecinde kullanılabilir. Örneğin talaşlardan sunta imal edilebilir. İşte bu alana da; bir önce kodunu girdiğiniz stok tüketilirken, bu tüketim sonucunda artıklarıyla bir başka malzeme olarak kullanılıp kullanılmayacağı tanımlanmaktadır. Yani bu malzemeyi tüketirken (kalası), başka bir malzeme üretilip üretilmediği (talaş) girilecektir. Eğer sarf malzemesi sadece tüketim amaçlıysa, bu alanda satır sonu butonunu tıkladığınızda karşınıza gelecek pencereden "tüketim" seçeneğini seçmelisiniz. Aksi halde; yani kalas-talaş örneğimizde olduğu gibi bu malzemenin tüketilmesiyle bir başka malzeme üretilebiliyorsa, bu alanda üretim seçeneğini tercih etmelisiniz.

Reçete tipi: Bu alandan, reçete tipi seçimi yapılmalıdır.

Fire yüzdesi: Bu alana, ürününüz için girdiğiniz sarf malzemelerinin, üretim sürecinde vereceği fire yüzdesi girilmelidir.

Depo: Bu alana geldiğinizde, ayarlar ve genel tanımlar menüsünden tanımladığınız depo isimleri bir pencere içinde karşınıza gelecektir. Şimdi yapmanız gereken tanımlama; ürününüz için girdiğiniz sarf malzemesi hangi depodan çıkacaksa (üretime sevk edilecekse), o depoyu seçmenizdir. Depo seçimi yapıldıktan sonra imleciniz, bir alt satıra gelecektir.

Bağlı safha numarası: Bu alanda sizden istenen, reçetesini girmekte olduğunuz ürünün üretilmesi aşamasında ilgili satırdaki stok ya da hizmetin hangi safhada devreye gireceğini belirtmenizdir. Yani ilgili satırın üretimin hangi rotasını oluşturduğunu girmenizdir.

Başlama tarihi ve bitiş tarihi: Ürün reçetesini hazırlamakta olduğunuz ürünün üretilmesi için gerekli olan hammadde ya da ara/yarı ürünlerin hangi tarihten itibaren üretim için kullanılacağı "başlama tarihi" alanına, ilgili hammadde ya da ara ürünlerin kullanımının hangi tarihte son bulacağı ise "bitiş tarihi" alanına girilecektir.

Sarf türü: Bu alanda programınız size "iş emri bazında sarf ve toplu sarf" seçeneklerini sunacaktır. Dolayısıyla sizden, ürüne ilişkin sarf türünü bu seçeneklerden yola çıkarak belirtmenizi isteyecektir.

Malzeme planına ekleme şartı: Bu alanda kullanıcılarımıza;

  • Her zaman,
  • Siparişe üretim değilse,
  • Siparişe üretimse ve kritere uygunsa
  • Siparişe üretimse stok kodu belirlenerek


seçenekleri sunulmaktadır. Amacımız; üretimi yapılacak ürünün niteliğine bağlı olarak tanımlanan reçetelerde, farklılık söz konusu ise, bu reçetelere ilgili ürünler için kullanılacak ek malzeme veya değişkenlik gösteren malzemelerin şartlı olarak tanımlanabilmesidir.

Bu alanın her zaman seçilmesi durumunda reçete satırından girilen hammadde ve malzemeler üretimi yapılacak ürünün malzeme planlamasında her zaman kullanılacak demektir.

Bu alan siparişe üretim değilse olarak belirlenirse, satırda girilen hammadde ve malzemeler üretimi yapılacak ürünün stoğa üretim olarak belirlenmesi durumunda kullanılacaktır. Yani alınan siparişler doğrultusunda üretimi yapılacak ürünler için değil de, genel amaçlı olarak üretilecek ürünler için dikkate alınacaktır. Ürünün stoğa üretim olması detayı, ürün tanıtım kartının üretim şekli alanından belirlenmektedir.

Bu alan siparişe üretimse ve kritere uygunsa olarak belirlenirse, satırda girilen hammadde ve malzemeler sadece alınan siparişler doğrultusunda üretimi yapılacak ürünler için dikkate alınacaktır. Bu seçeneğin en önemli özelliği, kullanıcılarımızın üretimini yapacakları ürünler için kriter verebiliyor olmalarıdır. Yani kullanıcılarımız bu seçenek yardımıyla alınan siparişler doğrultusunda kendilerinin belirleyecekleri kriterlere uyan ürünler için ilgili satırdaki malzemeyi kullan diyebileceklerdir. Kriter girişi için yapılacak tek işlem, bu seçenek seçildikten sonra Ctrl+K tuşlarına basılması ve reçete kriterleri tablosuna ulaşıp üretilecek ürünlere yönelik kriterlerin girilmesidir. Örneğin bu tablonun kriter alanı tablosu siparişler, kriter alanı sip_evrakno_seri, işlem alanı = (eşittir) olarak seçilip değer alanı da E olarak girilirse, programınız E serisinde alınan siparişleri dikkate alacak ve dolayısıyla bu siparişteki ürünler için ilgili satırdan girilen malzemeyi tüketecektir.

Bu alan siparişe üretimse stok kodu belirlenerek olarak belirlenirse, üretimi yapılacak ürünler için direkt stok kodu tercihi yaparak işleme devam edilmektedir.

Şimdi ürün reçetesini girmekte olduğunuz ürün için, gerekli diğer malzemeleri de girmeye devam edebilirsiniz. Sarf edilecek tüm